De Westerstraat in Enkhuizen in Nederland.
You are here: Enkhuizen / Westerstraat / Restaurant Van Bleiswijk


Restaurant Van Bleiswijk

Enkhuizen restaurant Van Bleiswijk Uitgaan en eten Het huidige Grand Café van Bleiswijk was in de 18e en 19e eeuw de burgemeesterswoning van Enkhuizen.


Andries Kluppel (burgemeester van 1729-1763)

Andries Kluppel, die getrouwd was met Wijntje van Loosen uit het regentengeslacht van Loosen uit Enkhuizen, komt in het bezit van het huis nadat zijn vader, Jan Kluppel, overleden is. Het pand zoals we dat nu kennen is vermoedelijk in die periode (1703) neergezet.

In het plafond van de ingang is van dit echtpaar een aliantiewapen aangebracht. Andries Kluppel was burgemeester in de periode van (1729-1763), hoofdingeland van de Hondsbossche en Duynen tot Petten en bewindhebber van de West Indische Compagnie.



Familie Van Bleiswijk

De familie van Bleiswijk behoorde tot een Zuidhollandsgeslacht (Delft) met aanzien. Hugo Andriaan van Bleiswijk, raad, oud schepen en gecommitteerde in de Raad van Staten, de eerste keer gehuwd met Margaretha Maria van Loosen en de tweede keer met Cornelia Pan, koopt 11 mei 1776 van erven Kluppel het huis. Bij testament liet hij het herenhuis na aan zijn kleinzoon Hugo Adriaan van Bleiswijk. Deze werd burgemeester van Enkhuizen in 1835 na het overlijden van burgemeester Van der Willige. In oktober 1860 vierde hij zijn 25-jarig ambtsjubileum. Na zijn overlijden in 1872 komt het pand in bezit van zijn halfbroer, George Bruyn. In 1897 gaat het pand over in andere handen.


Familie Koekenbier

Kopieën van het bestek van de restauratie in 1916 zijn in het bezit van voormalig eigenaar de heer Koekenbier.

In 2000 heeft de heer A.Koekenbier het historische pand, wat heel wat jaren dienst heeft gedaan als Groene Kruisgebouw, geheel laten restaureren. Na deze fantastische restauratie is hij het Grand Café annex restaurant van Bleiswijk gestart.

Sinds 1 oktober 2003 is Grand Café Restaurant van Bleiswijk in handen van Liane Koekenbier en haar vriend Paulo Cools.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home